Barnestrikk fra mørkeloftet

[book id=”1″]

Da Las Meninas ble dannet hadde jeg fått en hel del strikkeoppskrifter av Brit Grimstad som tidligere hadde garnbutikk på Hareid. I slutten av november 2012 fikk jeg boltre meg i arkivet til SandnesGarn på Foss Eikeland i Sandnes. Mye av det som fantes der var oppskrifter som jeg hadde sett i brosjyrer fra 1978-1984. Jeg hadde nå mer enn nok materiale for å lage en samling godbiter fra Sandnes Kamgarn og Sandnes Uldvarefabrikk fra tiden 1972 til 1985.

Barnestrikk fra mørkeloftet gir deg muligheten til å strikke plaggene slik som de var opprinnelig. Boken er nostalgisk, men jeg ser plaggene som svært aktuelle også i dag. De fleste av plaggene har blitt strikket i farger så nær opp til opprinnelig farge som mulig. Det var ett mål å endre så lite som mulig på fasonger og detaljer slik at boken gjengir autentiske strikkeplagg. Endringer i fasonger, mål o.l ville være ett helt annet prosjekt.

Barnestrikk fra mørkeloftet gir deg muligheten til å re-designe de gamle oppskriftene. Boken er full av oppskrifter som lett kan bytte karakter. Bruk gjerne oppskriftene til å skape noe nytt. Du kan endre litt på fasongen, bytte farge eller gå fra 3 til 1 farge. Det er opp til deg.

Boken skal også inspirere til å ta frem de 30-40 år gamle strikkeplaggene som ble lagret på mørkeloftet, i kottet eller i kjellerboden.

Hjemmestrikket og gamle strikkeplagg er laget i kjærlighet. De er fylt med gode følelser. Jeg blir stolt når jeg har laget noe selv. Godfølelsen blir ikke mindre når noen har strikket noe til oss. Strikk er kvalitet som varer lenge ved riktig vask. Personlig synes jeg at det er en verdi i seg selv å skape eller ta vare på mote som ikke går av moten. Barnestrikk fra mørkeloftet balanserer godt mellom det tidløse og det som er godt gjenkjennelig fra sin tid. Klærne er til barn i alderen 1-10 år og fra tiden mellom 1972 og 1985.

 

Oslo, august 2013

Evelyn Sævik

Mote som ikke går av moten

Å strikke egne plagg i garn av god kvalitet er en måte å begrense "bruk og kast" - kulturen. Hjemmestrikket inneholder verdier som bærekraftighet, gjenbruk og nøysomhet. Dersom plagget har god design er det mote som ikke går av moten.

Vi lever i en tid der vi snurrer rundt på motekarusellen. Karusellen har begynt å gå så fort at vi blir nødt til å kaste mange klær underveis. De blir stygge etter 1 vask og gjerne ødelagte etter 4 vask. Vi slår oss til ro med det. Klærne er så billige at vi kan kjøpe nye så snart vi får tid. Prosessen fra klærne er en skisse til de er i butikken er så rask at vi blir fristet til å kjøpe nytt hele tiden.

Slow fashion er motbevegelsen til fast fashion. Det er et ønske at motekarusellen skal bremse litt ned. Det blir litt sånn kortreiste klær, kvalitet over kvantitet, rettferdig produksjon, brukt på nytt etc. Hvor lang levetid et plagg har og hvor det kommer fra får betydning.

Slow Fashion…

…fremmer Personlig Stil. 
Du kan bruke egen kreativitet til å skape en egen stil som utrykker hvem du er. Klær har alltid vært knyttet til identitet, men masseproduksjon gjør at vi har fått millioner av kopier av en enkelt ide.

…vil gjøre deg Nysgjerrig på hvor klærne kommer fra, hva som skal til for å lage de og hvordan de kommer frem til forbruker. Slik ser man lettere hva forbruket betyr for jorda vår men også hvordan man best kan ta vare på de klærne man allerede har.

…oppmuntrer til Bærekraftig Forbruk
 dvs. at vi bremser litt opp og tenker litt mer over hva vi trenger og hva vi ikke trenger. Tar man tiden til hjelp kan vi ta bedre valg og ende opp med klær som passer oss bedre når vi kjøper nytt.

…verdsetter Kvalitet
Klær av god kvalitet varer lengre og vi opplever ofte at de holder bedre på fasongen, vi beholder klærne lengre. De gode plaggene reduserer søppelfjellet.

Årets varmeste julegave

  Barnestrikk fra mørkeloftet kan kjøpes eller bestilles i alle bokhandler. Det er stort å få så masse god tilbakemelding på instagram og facebook...

Les mer

Takk for nydelige strikkeplagg!

Takk til dere som stod for det fine strikkearbeidet som er presentert i boka. Spesiell takk til Brit som rekrutterte nye strikkere og tok i mot store bager med ...

Les mer

Takk til…

Takk til SandnesGarn for at jeg har fått lov å bruke oppskriftene. Gunn Elin Myhre, Gry Geelmuyden og Turid Fossum sørget for at jeg fikk tilsendt garn ti...

Les mer
Se blogg

Les historier, nyheter og mye mer

Les mer